202027mrt

Facilicom Foundation steunt crisisfonds voor kwetsbare kinderen

202027mrt

Door de aanpak van het coronavirus zitten kinderen en gezinnen noodgedwongen thuis. Voor kinderen die thuis niet veilig zijn, is de situatie nu nóg moeilijker. Het gaat daarbij om kinderen die uithuisgeplaatst zijn, maar óók om kinderen die met jeugdbeschermingsmaatregel thuis wonen, kinderen in de (vrouwen)opvang en AZC’s en kinderen in de pleegzorg.

Stichting Kinderpostzegels, Augeo Foundation en Stichting Het Vergeten Kind, slaan de handen ineen om kwetsbare kinderen te helpen tijdens de corona crisis. Zij hebben gezamenlijk een speciaal crisisfonds opgericht om deze kwetsbare kinderen snel te ondersteunen. De Facilicom Foundation steunt dit prachtige initiatief en heeft een financiële donatie gedaan.

Bij kwetsbare kinderen en hun gezinnen ontbreekt het nu regelmatig aan de spullen die nodig zijn om thuis te leren (zoals een koptelefoon of schriften), om ontspanning te zoeken (zoals spelmateriaal voor binnen of buiten) of om online contact te hebben met leeftijdsgenootjes (zoals een eenvoudige mobiele telefoon). De hulpverlener schat in wat het betreffende kind, in deze bijzondere periode van thuiszitten, nodig heeft om beter aan leren en ontspanning toe te komen.

Hoe werkt het?
Bij het crisisfonds kan een (geregistreerde) jeugdhulp professional zoals een gezinsvoogd of pleegzorgwerker, een voucher aanvragen. Deze voucher wisselt hij in bij online winkels waarmee het crisisfonds samenwerkt.

275 aanvragen in twee dagen
De website van het crisisfonds is dinsdag 25 maart opengesteld. In twee dagen zijn:

  • 275 aanvragen ingediend en 161 aanvragen toegekend
  • 398 vouchers verstrekt ten behoeve van 1.171 kinderen met een gezamenlijke waarde van € 20.800.

De situaties die professionals beschrijven zijn zonder meer schrijnend. Een voorbeeld van één van de aanvragen:“ De leefgroep is sinds gisteravond op "slot". Dit houdt in dat er geen bezoek of verlof meer mag plaatsvinden en door kan gaan. De middelen die wij als leefgroep hebben om vervangende schoolactiviteiten te bieden zijn gering: we missen luisterboeken, muziek spullen, schoolbenodigdheden en (ontwikkelingsgericht)spelmateriaal voor buiten.”

Eerste reacties
Jeugdzorgwerker Isabelle: ‘Voor een aantal thuiswonende kinderen die onder toezicht staan en waarbij de ouders een zeer beperkt budget hebben. Hebben we het volgende kunnen kopen: Loco doos compleet met boekjes, Theater- en toneelleesboekjes, Monopoly Fortnite, Klei letters leren, Squla school spel, Krijtjes.’